Als u eenmaal bent getrouwd en u gaat scheiden dan bent u nog steeds verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Degene die het meest verdiend moet meestal de ander alimentatie betalen. In veel gevallen is het de man die de vrouw betaald. Hiermee betaalt de man mee in het onderhoud van de vrouw.

Hoelang duurt de partneralimentatie?
U moet kinderalimentatie betalen tot een maximale periode van 12 jaar na de datum van scheiding. Als u echter korter getrouwd bent geweest dan vijf jaar en u hebt geen kinderen samen dan geldt de alimentatie voor de periode van het huwelijk. Als degene die de alimentatie ontvangt gaat trouwen of gaat samenwonen dan eindigt de partneralimentatie ook. Als u hier niet samen uitkomt dan kan de rechter uitspraak doen.

Afspraken maken met de ex-partner
U en uw ex-partner zijn vrijelijk om samen afspraken te maken over de hoogte en duur van de alimentatie. Wat u samen afspreekt wordt schriftelijk vastgelegd, meestal door een advocaat of notaris. Als u er samen niet uit kunt komen doordat u bijvoorbeeld niet goed met elkaar kunt communiceren dan kan de rechter bepalen hoeveel de alimentatie zal bedragen en voor welke periode deze geldt.

Hoogte partneralimentatie
Hoeveel de partneralimentatie is hangt af van meerdere factoren. Het is in ieder geval belangrijk dat niemand iets te kort komt. U gaat er beiden uiteindelijk meestal wel op achteruit aangezien u meestal ook apart gaat wonen waardoor er meer kosten zijn. De rechter heeft een aantal aspecten waar hij naar kijkt; de behoefte van alimentatie, het inkomen van degene die de alimentatie moet betalen en de verhouding tussen inkomens.

U kunt hier de partneralimentatie berekenen.